Vásárlói tájékoztató

Tisztelt Vásárló!

 

A lábbelin lévő jelképes (piktogram) vásárlói tájékoztatót az alábbiak szerint kell értelmezni:

1. A termék főbb részeinek és készítésükhöz felhasznált anyagok jelölése az alábbiak szerint:

  Lábbeli alkatrész | Jelkép (piktogram)

  Felsőrész: a lábbeli talphoz illeszkedő, külső alkotórésze
  Bélés és fedőtalpbélés: a lábbeli belsejét alkotó felsőbélés és fedőtalpbélés
  Járótalp: a lábbeli felső részéhez illeszkedő koptatóhatásnak kitett alsó része

  A lábbeli főbb részeihez felhasznált anyagok jelölése:

  Lábbeli anyagok | Jelkép (piktogram)
  Bőr, természetes bőr: állati nyersbőrből, cserzéssel való tartósító eljárással készül
  Bevonattal rendelkező készbőr, bevont bőr: olyan kész bőr, melynél a felületi bevonat vastagsága nem haladja meg a termék őszvastagságának 1/3-át, ugyanakkor nagyobb 0,15 mm-nél
  Természetes és szintetikus textíliák, textil: textíliák és hasonló termékek, amelyek felhasználási területüket tekintve a 71/307/EEC direktíva hatálya alá esnek
  Egyéb anyagok: a fentiekbe nem sorolható minden más egyéb anyagok (pl.: műbőr, műanyag)

  2.Tisztítási, ápolási tanácsok

  A tisztítás és rendszeres ápolás a lábbelik rendeltetésszerű használatának részét képezik, ezért szeretnénk néhány praktikus tanáccsal ezt elősegíteni.

  Felsőrész

  Nubuk, illetve velúrbőr: a szennyeződést kefével távolítsuk el. A kifényesedett felületeket velúrkefével lehet felújítani, emellett speciális tisztító és színfelújító szerek is rendelkezésre állnak üzletünkben.
  Lakkbőr: finom, puhaszőrű kefével, vagy neves ruhával távolítsuk el a szennyeződéseket, cipőkrémet ne használjon.
  Egyéb bőr: puha ruhával, puhaszőrű kefével, szükség esetén sárkefével tisztítsuk le a szennyeződéseket. A tiszta felületre a bőrrel azonos szín, vagy színtelen cipőkrémet kenjünk fel vékonyan. Néhány perc elteltével fényesítsük ki a felületet.
  Műbőr: a szennyeződéseket vízzel - mosószer és szappan nélkül - mossuk le. Száradás után puha ruhával töröljük át a felületet. Cipőkrémet ne használjon.
  Textil: puhaszőrű kefével távolítsuk el a szennyeződést a cipő felületéről. Az erősebb szennyeződéseket semleges mosószeres szivaccsal távolítsa el. A textilcipőt tilos mosógéppel mosni! Impregnáló anyagokkal víz és szennyeződés taszító képessége növelhető.
  Újrahasznosított bőr: Az újrahasznosított bőr egy zöld innovatív termék, amely fenntartható anyagokból készül, az ipari bőrhulladékból származó természetes bőrszálak újrahasznosításának folyamata révén. Újrahasznosított bőr több mint 70%-ban természetes bőrszálat tartalmaz, rendkívül tartós és könnyebb termékek, amelyek kiemelkedő szilárdságúak, mégis megőrzik a valódi bőr hagyományos megjelenését és tapintását.
  Sportcipők: melyek általában kombinált felsőrésszel készülnek (pl.: szintetikus textil, műbőr) felületéről a szennyeződéseket távolítsa el vizes szivaccsal.

  Talp

  Bőr: sárkefével a szennyeződések eltávolíthatók.
  Műtalp: vizes lemosással tisztítható. 

  Bélés

  Előfordul, főleg nyári modelleknél, hogy a lábbelit nem bélelik, illetve egyes bélések esetében, hogy az ilyen termék a zoknin, vagy harisnyán elszíneződést okozhatnak. Ez a probléma nagyban csökkenthető a lábbeli rendszeres váltogatásával, illetve pihentetésével, mely a használat során fokozatosan meg is szűnhet. Javasoljuk a bélés színéhez megfelelő színű harisnya, illetve zokni használatát.

  FIGYELEM! A természetes bőr felsőrésszel és varrott alsórész-összeerősítésű gyártási technológiával készült lábbeli vízállóságot nem biztosít.

  3. A lábbeli használhatósága, rendeltetése (vagyis mikor mit viseljünk)

  Ön valószínűleg leggyakrabban az úgynevezett általános használatú utcai lábbeliket viseli, melyeket az alábbiak szerint csoportosítottunk:

  Tavaszi-őszi lábbelik: olyan lábbelik, amelyek a téli időjárási feltételek kivételéve főként a tavaszi és az őszi időszakban rendszeres tartós viseletre alkalmasak.

  Téli lábbelik: olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerkezetük alapján a téli időszakban rendszeres és tartós viseletre alkalmasak.

  Nyári lábbelik: olyan lábbelik, amelyek anyagösszetételük és szerkezetük alapján a nyári időszakban rendszeres és tartós viseletre alkalmasak.

  További típusok:

  Alkalmi lábbelik: olyan lábbelik, amelyek viselete alkalmanként, rövid időre korlátozódik, és amelyek főleg divat és tetszetőségi követelményeket elégítenek ki. Kíméletes használatot igényelnek, mert felhasznált anyagaik különösen finomak, speciálisak. Fontos: ide soroljuk a bőrtalpú cipőket is, melyek nem vízállóak.

  Vászon lábbelik: olyan lábbelik, amelyek viselése nyáron és kizárólag száraz időjárás esetén ajánlott. Ezen cipők nem vízállóak.

  Szabadidő és sportos lábbelik: olyan anyag-összetételű és felsőrész kialakítású lábbelik, melyek az aktív testmozgásra, illetve rövid ideig tartó aktív sportolásra alkalmasak, illetve az adott mozgás követelményeinek alkalmi jelleggel felelnek meg. A sportcipők egy-egy adott sportág elvárásainak figyelembevételével kialakított modellek, amelyek kizárólag az adott célnak megfelelően és helyen használhatóak rendeltetésszerűen (pl.: jogging, tenisz, aerobik, terem, stb.). Ezen lábbelik rendszeres, egész napos használatát és különösen utcai viseletét nem javasoljuk!

  Papucsok, házi cipők: olyan lábbelik, melyek kizárólag alkalmi jelleggel és csak otthoni (lakás) viseletre alkalmasak.

  4. Viselési tanácsok

  • Vásárláskor mind a bal-, mind a jobblábas cipőt próbáljuk fel. A szűk, vagy a bő lábbeli nem csak kényelmetlen, hanem idő előtt formáját veszítheti.
  • A lábbelit, ha fűzős teljesen kifűzött állapotban, ha csatos teljesen kicsatoltan, ha zipzáras tökéletesen lehúzott zipzárral, cipőkanál segítségével vegyük fel, és ugyanilyen módon vegyük le. A viselés során a lábbelit megfelelően rögzítsük (pl.: fűzzük be, húzzuk fel a zárat, stb.). A fentiek be nem tartása esetén a cipő károsodhat, az ebből eredő hibákért nem vállalunk felelősséget.
  • Az időjárásnak megfelelő lábbelit viseljünk, nem csak a magunk, hanem a cipő érdekében is.
  • Használat után gondosan sámfázzuk ki, vagy papírral tömjük ki a fejrészt, a talpbetétet - amennyiben van - vegyük ki.
  • Ha a lábbelije átnedvesedett, tartsa be az előbbi tanácsot. A szárítást mindig szobahőmérsékleten és kíméletesen végezzük. Ne tegye a cipőjét fűtőtest vagy sugárzó hőforrás közelébe, mert az maradandó károsodást okozhat.
  • A lakk vagy zártfejű-, műbőr felsőrészű csizma, illetve cipő elsősorban utcai viselet, de lehetőleg ne viseljük egész nap. Egész napos hordása egészségügyi okokból sem ajánlatos. Ha van rá lehetőségünk (munkahely, otthon, stb.) cseréljük át.
  • A bőrtalp hajlamos az átnedvesedésre. A neves talpú cipő huzamosabb viselete egészségtelen. Újbóli használat előtt győződjön meg a talp megszáradásáról. Az átnedvesedett lábbelit soha ne helyezzük műanyag padlóra. Ajánlatos a cipőket farácson szárítani.
  • A lábbeli húzószárát ne erőltessük, inkább parafinnal, vagy gyertyadarabbal kenjük meg, hogy könnyebben működjön.
  • Ha a lábbelin kisebb hiba keletkezett, azonnal javíttassuk meg, megakadályozva ezzel is a további romlást.
  • A lábbelit óvjuk az éles, hegyes tárgyaktól, az ütközés, karcolás, súrlódás maradandó nyomot hagyhat a felületen.
  • Minden bőrbélés színétől függően a zoknit vagy harisnyát elszínezheti. A színezett természetes bőr bélések előállításánál a felhasznált cserzőanyag nem tartalmaz krómot és egyéb, egészségre káros anyagokat. Emiatt időnként előfordulhat, hogy a zoknit elszínezheti. Ez nem tekinthető gyártási hibának, a cipő maradéktalanul használható.
   Az elszíneződés ellen sokat tud segíteni, ha a gyermek pamut zoknit/harisnyát visel. Nem érdemes egész nap cipőben lennie, a lábnak szellőznie kell. Az izzadás is elősegítheti a bőr színének kopását.
  • Ne várjuk meg, amíg a lábbeli sarka, talpa teljesen lekopik, javításáról idejekorán gondoskodni kell! 
  5. Szavatossági feltételek

   A szavatossággal összefüggő végrehajtás-jellegű előírásokat a PTK 2013.évi V.tv., valamint a 19/2014(IV.29) NGM ill. a 45/2014 (II.26.) Korm. rendelet részletezi. Az alábbiakban röviden ismertetjük a szabályozás leglényegesebb tudnivalóit.

   Vásárláskor a fogyasztót megilleti a szavatosság, mely törvényi kötelezvény. A termék szavatossága azt jelenti, hogy az árucikk a vásárlás időpontjában megfelel a jogszabályban vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak. Az ilyen áru alkalmas azokra a célokra, amire a hasonló dolgokat rendszerint használják, rendelkezik a hasonló termékek esetében szokásos minőséggel, a reklámban, árucímkén, fogyasztói tájékoztatón erre vonatkozóan tett nyilvános kijelentésekkel stb. Ezért különösen ajánlott az árucímke, a különböző tanúsítványok és tájékoztatók beható tanulmányozása. A szavatosság ugyanakkor nem terjed ki a termék azon hibáira, amelyekre az eladó a vásárláskor felhívja a vevő figyelmét. Ha a termék a rendeltetésszerű használat, ápolás, tárolás, stb. ellenére meghibásodik, a szavatossági időtartamon belül szavatossági reklamáció nyújtható be. A meghibásodás bejelentésekor az eladó hibás teljesítésére hivatkozva a vevő lényegében azt állítja, hogy a meghibásodást eredményező ok már az eladáskor benne volt a termékben. Ha ez bizonyítható, a vásárló reklamációja jogos. Ugyanakkor, ha a termék rendeltetésszerű viselet mellett elhasználódik, az alapvetően nem jogos ok a reklamációra.

   A szavatossági időtartam magánszemély vásárlása (fogyasztói szerződés) esetében 2 év, amely két részre tagozódik. Az eladást követő első 6 hónapban meghibásodás esetén a törvény szerint – ellenkező bizonyításáig - automatikusan fel kell tételezni, hogy a hiba a termékben az eladáskor már benne volt. Így ha ezzel az eladó nem ért egyet, neki kell bizonyítania, hogy a meghibásodás később, a fogyasztó valamely hibájából keletkezett. Ha ezt bizonyítani nem akarja, vagy nem tudja, a reklamáció jogosnak minősül, és a vevő élhet a szavatossági jogok valamelyikével. A hetedik hónaptól kezdve a kétéves időtartam végéig, amennyiben az eladó nem ért egy-et a fogyasztó reklamációjával, a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy a meghibásodás oka már az eladáskor benne volt a termékben. Ha e bizonyítás sikerül, a fogyasztó élhet szavatossági jogaival. A szavatossági jogok a vásárlót, hibás teljesítés esetén két lépcsőben illetik meg. Az első lépcsőben kijavítást vagy kicserélést igényelhet. A vásárló a két lehetőség között választhat, azzal a megszorítással, hogy az eladónak aránytalan többletköltséget nem okozhat (ez lábbelinél, javítható hiba esetében szinte mindig kijavítást jelent). A szavatossági jogok második lépcsője az árleszállítás és az elállás. Ezekre csak akkor lehet áttérni, ha a kijavítást vagy a kicserélést az eladó nem vállalja, vagy azok nem valósíthatók meg. Az árleszállítás és elállás között is választhat a vásárló, de jelentéktelen hiba esetén az elállást nem igényelheti. Hogy mi minősül „jelentéktelen hibának” az a konkrét hiba ismeretében szakértői állásfoglalással dönthető el. Elálláskor a vételárat teljes összegben és azonnal kell fizetni a vevő részére Nem képezheti jogos szavatossági reklamáció tárgyát a lábbeli - nem rendeltetésszerű használatból vagy helytelen ápolásból, tárolásból eredő meghibásodása, - láb- és/vagy járássajátosság miatt bekövetkező idő előtti elhasználódása, - külső sérülésekből bekövetkező szándékos vagy akár véletlenszerű sérülése, - házilagos javítása.

   Forgalmazó: Agas Footwear Kft.

   1144 Budapest, Egyenes u. 6.

   VTSZ: 6403