Kosár tartalma
Az Ön kosara jelenleg üres

Minden szülő számára a legfontosabb, hogy gyermeke boldog és egészséges legyen. Azonban előfordulhatnak olyan, a gyermekek lábaival kapcsolatos rendellenességek, melyek – súlyosságuktól függően-, lelki kihívások elé állíthatják a szülőket és a gyermeket egyaránt. Az alábbi bejegyzésben olyan betegségekről, rendellenességekről ejtünk szót, amelyek odafigyeléssel, kezeléssel és a megfelelően kiválasztott cipők vagy talpbetétek segítségével orvosolhatóak. 

Dongaláb

A dongaláb viszonylag gyakori elváltozásnak számít. Kialakulhat a méhen belüli rossz végtag elhelyezkedés miatt, illetve genetikai eredetű örökség is lehet. Több változata is ismert, ám a leggyakoribb a befelé forduló lábfejek. Ilyenkor a láb kevésbé mozgatható, illetve az ínszalagok is rövidebbek. Ennek a korrekciója születés után azonnal megkezdődik különböző módokon. Gyógytornával, súlyosabb estekben gipszkezeléssel teljes mértékben gyógyítható. Előfordulnak olyan esetek, ahol a korrekciós műtét vagy műtétek elengedhetetlenek. Ezen beavatkozások után, már járó korban érdemes speciális, korrekciós cipőket használni. Ezek elhagyása esetén fennáll a visszaesés esélye. A cipő kiválasztásához mindenképpen kérje ki szakorvos véleményét!

Lúdtalp

Lúdtalpról akkor beszélünk, amikor a szalagok és izmok gyengülése miatt a lábfej boltozata lesüllyed. A lúdtalpas gyermek lábnyomata nem a normál lenyomatot mutatja, hanem a boltozat helyét is kitölti. Az újszülött babák talpa még teljesen egyenes. A boltozat csupán 1-2 éves korra alakul ki, ezért a lúdtalp megállapítása csak már stabilan járó gyerekeknél lehetséges. Kisgyermekek esetén a sarok kifelé dőlése is jelezhet lúdtalpat. Sokat segíthetünk azzal, ha gyermekünket hagyjuk természetes talajon mezítláb sétálni, ugyanis a homok, a kavicsok és a fűszálak által okozott ingerlés további mozgásokra serkenti a lábat, fejlesztve ez által a helyes boltozat kialakulását. Lakáson belüli, viszont kifejezetten káros lehet, ha mezítláb hagyjuk mászkálni gyermekünket, a sík talaj nem ösztönzi a lábat a helyes boltozat kialakulására. További segítséget nyújthat a szupinált (latinul: supinált) cipők viselése, mely a befelé dőlő boát korrigálja, ezáltal a lábfej helyes boltozatát is segít kialakítani.

Befelé dőlő boka vagy „laposláb”

Befelé dőlő boka esetén a terhelés nem a sarokcsont közepére, hanem attól kissé befelé esik. Ez az elváltozás általában szemmel látható és megfigyelhető a gyermek járása közben, azonban érdemes a cipőjük belső talpát ellenőrizni. Befelé forduló boka esetén a kopás erősebb a sarok belső részén, mint a sarok teljes felületén. Ilyen esetben is érdemes, sőt el is kell vinni a gyermeket ortopéd szakorvoshoz, aki segít a probléma megfelelő kezelésében. Gyakran alkalmaznak ilyenkor szupinált/supinált cipőket, melyek belső talpa 5 mm emeléssel (lehet több és kevesebb is az emelés mértéke) van kialakítva, így optimális tengelyre helyezi a gyermek bokáját, megakadályozva a gerincbántalmak, térdpanaszok és a lúdtalp kialakulását is.

O- vagy X- láb

Születéskor általában enyhe O láb figyelhető meg a gyermekeknél. Ennek oka a méhen belüli elhelyezkedés, de lehet örökletes is. A járás időszakáig meg is marad, azonban a járás fejlődése során a lábak kiegyenesednek. Az X- láb, ellentétben az O- lábbal, 2-3 éves kor körül alakul ki. Kiváltó oka a gyenge szalagok. A rendellenességet fokozhatja a gyermekek súlygyarapodása, hízása is. Az X- láb gyakran hordozza magával a lúdtalp kialakulását is, így a gyermekek ortopédiai vizsgálata mindenképpen ajánlott, segítséget nyújt a megfelelő cipő kiválasztásához is.

Ha gyermekünknél valamilyen rendellenességet észlelünk, mindenképpen vigyük el ortopéd orvoshoz, aki felállítja a pontos diagnózist. Ha odafigyelünk rá, milyen cipőben járatjuk gyermekünket, sok kamasz-, vagy felnőttkori betegségtől, kellemetlenségtől óvhatjuk meg őket. Nem is gondolnánk, hogy felnőtt-, illetve kamaszkori térd, csípő, derék és gerincbántalmak hátterében gyakran a gyermekkorban helytelenül megválasztott lábbelik viselése állhat. Figyeljünk hát gyermekeink lábára, és áldozzunk a minőségi, anatómiailag megfelelő cipők és talpbetétek megvásárlására.

icon bor Valódi bőr felsőrész és bőr bélés
Termékeinket kiváló minőségű, természetes bőrből készítjük.

Részletek » 
icon 3dvarras 3D varrás- technológia
Új 3D gyártástechnológia a maximális kényelem érdekében.

Részletek » 
icon hajlekony Szuper hajlékony
Cipőink kényelmesek, hajlékonyak.

Részletek » 
icon cikk szupinalt Szupinált
A lábbeli belső talpának kifelé döntése.

Részletek »